Nega i higijena šapa

Nega i higijena šapa

Nega šapa kod pasa je veoma važna naručito pri povratku iz šetnje ali i svakodnevno. Bilo da je Vaš pas dosta aktivan ili ipak jedan od mirnijih, nega je podjednako bitna.

Čišćenje šapa je značajno pogotovo posle šetnje zbog zdravlja. Napolju, na ulici, u parkiću ili u travi pas može da pokupi razne bakterije, fekalije, prljavštinu. Ukoliko to ostane na šapama, može doći do komplikacija i bolesti kod psa kao i kod čoveka. Drugi razlog za čišćenje šapa jeste sama higijena u domu, ukoliko je psu dozvoljeno da se popne na kauč ili krevet, sigurno niste oduševljeni da ostavlja prljave otiske po nameštaju i tepisima.

Kako se čiste pseće šape?

Postoje 3 načina za čišćenje u zavisnosti od toga koliko su zaprljane, koje su veličine i da li pas živi unutra ili u dvorištu. Kod manje zaprljanih šapa dovoljno je prebrisati ih vlažnom maramicom namenjenom za pse, ukoliko pas ugazi u blato, ulje, izmet ili slično treba ih oprati sa šamponom takodje namenjenim za pse i dobro ih osušiti. Sve to važi za pse koji ulaze u Vaš dom. Za pse koji žive u dvorištu nije potrebno posle svake šetnje sprovoditi ovaj proces ali je poželjno povremeno oprati šape. Ne zaboraviti predele izmedju prstiju gde se prljavština najviše zavlači, razmaknite svaki prst i lepo operite prostor izmedju.

Nega takodje zavisi od vremenskih uslova odnosno temperature napolje, visoka temperatura ili vreo beton kao i sneg mogu dovesti do oštećenja jastučića. Kada su visoke temperature napolju birajte hladovinu ili travu kao podlogu za šetnju, kada je sneg posle šetnje ispeite šape mlakom vodom pogotovo ukoliko ima soli na ulicama.

Kao i kod ljudi hidratacija je jako važna i treba je uvesti u osnovnu negu Vašeg ljubimca. Na tržištu postoji mnogo krema za hidrataciju šapa. Vaš pas će se osećati prelepo i imaće mekane i zdrave šapice.

Dodajte Komentar