Kako pravilno češljati psa?

Kako pravilno češljati psa?

Bio pas veliki ili mali, mužijak ili ženka, štene ili odrastao, redovna nega je neophodna. Moramo znati da je dlaka ogledalo zdravlja, zbog toga četkanje ne sme da se preskače. Nemojte dozvoliti da pas kojeg volite bude neuredan i ućeban, jer je to najkraći put do bolesti kože i raznih infekcija.

Pravilno i redovno češljanje dlake će ukloniti mrtvu dlaku, samim tim će se i smanjiti linjanje. Češljanjem se podstiče rast nove i zdrave dlake.

Dugodlaki psi zahtevaju četkanje svakog dana, međutim ako ste sigurni da to besprekorno radite, možete prorediti i na svaki drugi. Najbolji period za navikavanje je između šeste i sedme nedelje iako pas tada nema puno dlake. Budite strpljivi i lagano prelazite od glave, niz leđa, zatim pređite na šapice i rep. Iz dana u dan stvorićete osnovu za strpljivo ponašanje prilikom češljanja. Prilikom dugih šetnji i igranjem u prirodi dlaka se može umrsiti pogotovo ako se zapetljaju čičkovi, ali makaze nisu rešenje. One će samo napraviti rupe u krznu što sigurni želite da izbegnete. Ukoliko ne možete sami raspetljati čvorove, nemojte čekati i odlagati već se obratite frizeru.

Alat je ključ pravilnog četkanja. Pronađite odgovarajuću četku, sa dovolj o dugim metalnim zubcima koji prodiru do same kože. Veličinu birate u zavisnosti od rase. Ukoliko je pas dosta malen, manja četka će biti zgodnija i obrnuto. Češalj treba da bude metalan sa zubcima u razmaku od 2mm. Gledajte da nađete neki koji Vama odgovara, sa drškom ili bez.

Četkom četkajte dlaku u suprotnom smeru od rasta. Gledajte da četka prođe skroz do kože ali vodite računa da ne izgrebete kožu. Zatim kada se prešli preko celog tela, češljem češljate dlaku u smeru rasta dlake. Posebno vodite računa da doprete ispod miške, repa, do unutrašnjosti butina, stomaka i iza ušiju.

Svaki pas zaslužuju da bude čist i uredan, jer samo takvi će biti srećni!

Dodajte Komentar