Prvi znaci starenja Vašeg ljubimca.

Prvi znaci starenja Vašeg ljubimca.

Kako pas raste tako menja svoju dlaku, postaje aktivniji i jači, tako se njegov organizam menja i kada stari. U zavisnosti kojoj rasi pas pripada, zavisi koliki mu je životni vek, međutim hrana, higijenski uslovi, kretanje mogu da pomognu da pas doživi što dublju starost. Bitno je da pratite njegovo ponašanje kako biste primetili promene. 
Psi prosečno žive oko 12godina, a retko dožive i 15. Od treće do pete godine je pas u punoj snazi, već u osmoj počinje da se menja kako fizički tako i psihički.

Dlaka i koža
-nije bitno kojoj rasi pripada pas, njegova koža postaje suva i nije više toliko elastična, postaje osetljiva. Takođe dešavaju se promene kao što je menjanje boje dlake, odnosno dlaka postaje seda.

Čulo vida i sluha
-dezorijentisanost i pogubljenost su prvi znaci gubitka sluha i vida, pas će lakše prepoznati predmete u daljini nego u svojoj blizini. Gubitak kratkoročnog pamćenja možete primetiti tako što više neće tražiti pažnju i maženje kao pre. Čulo sluha može da oslabi ili da ga u potpunosti izgubi, to možete primetiti kada pas više ne reaguje na Vaš glas ili na zvukove iz okoline.

Zglobovi i mišići
-najuočljivija promena starenja jeste kretanje. Pas će se kretati sporije i otežano, neće se radovati šetnjama kao pre i sve će mu padati teže da se popne i spusti niz stepenice. Danju će spavati vviše nego noći. Mogu se javiti i bolesti kostiju, zglobova i kičme.

Zubi i težina
-što je pas stariji, ima veću tendenciju za stvaranje kamenca, oboljena desni i ispadanja zuba. Dah postaje intenzivniji i neprijatan. Bitno je da koristite odgovarajuću hranu kako bi izbegli višak kilograma koji bi Vašem psu otežali kretanje.

Kako da pomognete Vašem psu?

Prirodno je da pas stari, na to ne možemo uticati, ali možemo se potruditi da mu olakšamo proces starenja. Redovno četkanje, kupanje i šišanje će održavati njegovu higijenu. Vodite psa bar 2 puta godišnje kod veterinara na pregled kako biste imali uvid u zdravstveno stanje. Svež vazduh i šetnje mogu da prijaju psu, ali ne treba preterivati jer se stariji psi brzo umaraju. Psa treba hraniti više puta u toku dana, manjom količinom, naravno hranom koja je bogata vitaminima.

Razlika između starosti i bolesti!

Ukoliko je Vaš pas počeo da se menja, nema razloga za paniku, Ukoliko pas ima preko osam godina, najverovatnije su to pokazatelji starenja, međutim ako su promene učestale i izražene posavetujte se sa veterinarom, jer preventivnim pregledom možete da otkrijete da li je samo starenje ili možda ipak bolest koju na vreme treba lečiti ili sprečiti. 

Dodajte Komentar