Kako sačuvati psa od vrućine?

Kako sačuvati psa od vrućine?

Kada dođu letnji dani idealno je da vreme provedete sa Vašim ljubimcem. Međutim kada pričamo o visokim temperaturama kako i vlasnicima, tako i psima je teško da ih podnesu. Pridržavajte se par pravila kako bi psu olakšali tople dane. 

Izbegavajte najjače sunce u periodu od 10-16h. Ukoliko volite da šetate sa svojim psom idealno je da to uradite u ranim jutarnjim časovima ili uveče pri zalasku sunca. Asfalt ume da bude jako vruć, zbog toga se preporučuju šetnje po travi da im ne izgore šape. Psi nemaju znojne žlezde, pa je jedini način da se rashlade dahtanje. Kako temperatura raste, oni intenzivnije dahću. Rase sa dužim njuškama se mogu bolje rashladiti, dok rase sa kraćom njuškom vrućine teže podnose (mops, buldog, bokser). 

Ukoliko pas živi u dvorištu omogućite mu mesto gde može da se skloni sa sunca i redovno mu menjajte vodu. Možete zalediti flašicu vode i ostaviti napolju da se sa njom igraju i ujednu će se i hladiti. Za pse koje žive u stanu se preporučuje da roletne budu spuštene kako ne bi mnogo sunca ulazilo u stan, dozvolite mu da boravi na mestima gde im odgovara, takođe redovno menjajte vodu i vodite računa da uvek imaju svežeg vazduha. 

Pas uvek mora imati pristup vodi, kako ne bi došlo do dehidracije. Dehidriranje se najčešće dešava u kolima, zbog toga nikada pse ne ostavljajte u kolima, čak ni sa otvorenim prozorima. Prvi znaci dehidracije su jako dahtanje i slinjenje. Ukoliko primetite ove znake obratite se veterinaru.

Ne zaboravite da sa visokim temperaturama dolaze i krpelji i buve, pa je bitno da pas ima zaštitu.

Pratite osnovna pravila i uživajte u letnjim danima!

Dodajte Komentar