Kako navići psa na povodac?

Kako navići psa na povodac?

Pas je stigao u Vaš dom i došlo je vreme da izađete u šetnju? Prvenstveno je bitno da se pas navikne na ogrlicu i povodac. Zatim treba da nauči da ne vuče već da hoda na povocu. Štence je lakše i brže naučiti ali i veliki psi mogu vrlo brzo da savladaju hodanje uz povodac. Ovde možete naći par saveta kako da učinite zajedničku štenju prijatnom.

U zavistnosti od rase i uzrasta psa, prvi korak je da izaberete odgovarajuću ogrlicu i povodac za Vašeg psa.
Kada par prvi put dolazi u dodir sa ogrlicom važno je da stekne pozitivno iskustvo. Pokažite mu ogrlicu i zatim  ga nagradite keksićem i ponovite to više puta, Zatim mu stavite ogrlicu oko vrata i nagradite ga keksićem, pa je skinite. Takođe ponovite ovaj korak više puta dnevno. Psi su pametne životinje koje će vrlo brzo shvatiti da će dobiti nagradicu čim ogrlicu bude stajala na vratu u tome će se radovati. 
Kada nauči osnovne korake, produžite vreme držanja ogrlice oko vrata dok pas ne počne da je ignoriše u potpunosti, to je znak da se na nju navikao. Naravno u početku ne ostavljajte psa sampg sa ogrlicom oko vrata kako se ne bi povredio u pokušaju skidanja. Iste korake ponovite i sa povocem, dok potpuno ne počne da ga ignoriše.

Da ne bi postigli kontra efekat, izbegavajte kažnjavanje. Vaš pas je u procesu učenja i još uvek ne zna šta od njega tražite, pa tako neće ni razumeti zašto je kažnjen. Batine ili povišen ton stvoriće samo konflikt sa psom i nećete postići nikakav efekat. 

Sa psom trenirajte par minuta, zatim se malo poigrajte. Učenje je za njih veliki mentalni napor tako da im je potrebna pauza. Kako učenje bude napredovalo moćićete da povećavate njegovo trajanje. Uvek kod sebe imajte nagradice i nagradite psa kada uradi sve kako treba.

Psa treba da učite novim stvarima na njemu poznatoj teritoriji, u stanu ili u dvorištu ako živite u kući kako bi se on osećao sigurno i kako ga ništa ne bi ometalo. 

Kada ste savladali nošenje ogrlice i povoca, krenite u suprotnu stranu od one na koju je pas krenuo, ali pazite da ga ne vučete mnogo, kada dođe do Vas nagradite ga. Kada delimično nauči da Vas prati na povocu, izvedite ga napolje i ponovite isto, vrlo brzo će da zaključi da će dobiti nagradicu kada Vas bude pratio. Polako uvodite ometajuće faktore kao što su ljudi i psi u okolini.

Naoružajte se sa puno nagradica i strpljenja. Uspeh je zagarantovan!!!

 

Dodajte Komentar