Kako zaštiti svog psa od buva i krpelja?

Kako zaštiti svog psa od buva i krpelja?

Sa lepim vremenom dolaze i razni paraziti koji iritiraju kožu Vašeg ljubimca i pljuvačkom mogu preneti razne bolesti. Ovaj period traje od marta pa sve do novembra meseca, ali najkritičniji periodi su proleće i jesen. Redovno i detaljno usisavanje, odnosno održavanje higijene posebno na mestima gde pas često boravi mogu dosta smanjiti mogućnosti da paraziti pređu na ljubimca.

Krpelji i buve žive u travi i hrane se krvlju, svaki ujed može biti fatalan ukoliko je parazit zaražen, zbog toga je važno preventivno zažtiti Vaše pse. Za zaštitu postoje razni preparati kao što su ampule ili tablete, praškovi i ogrlice. Okupajte dobro psa, osušite ga i stavite mu neki od preparata. Ukoliko niste sigurni koji je najbolji postavetujte se sa Vašim veterinarom. Zaštita se stavlja jednom mesečno tokom kritičnog perioda i malo ređe tokom zime. Vodite računa da pas ne ide u visoku travu, već da se igra na pokošenim travnjacima i parkovima. Takođe iako je pas predhodno zaštićen jako je bitno temeljno pregledati psa posle šetnje.

Krpelji mogu izazvati crvenilo i posebno su opasni ukoliko su zaraženi. Ako se krpelj još uvek nije uhvatio, to je dobar znak i on se lako može ukolinit. Ali ako se ipak zakačio za kožu, vrlo je bitno kako ga pravilno izvaditi. Krpelja treba uhvatiti pincetom što bliže koži, zavrteti ga u krug i izvući, dezinfikovati, namazati povidon jodom ili tropostotnim hidrogenom.

Buve su aktivne preko cele godine, izazivaju svrab i iritaciju kože, a može doći i do opodanja dlake, Njih je jako teško odstraniti i u ovom slučaju je najbolje kontaktirati veterinara. Naši ljubimci ih mogu dobiti u inficiranom okruženju ili od inficiranog psa. Toplota u kojima psi žive im savršeno odgovara. Stručnjaci kažu da samo 5% buva žive na psu a 95% naseljavaju okolnu sredinu. Buve mogu jako dugo da opstanu i bez blizine životinje.

Komaraca ima svuda, oni takođe mogu preneti bolesti, aktivni su između aprila i oktobram i najčešće napadaju tokom noći. Međutim tigrasti komarci napadaju tokom celog dana. Ugrizi izazivaju svrab, iritaciju i alergijske reakcije.

Budite oprezni, pregledajte Vaše pse detaljno i zaštite ih na vreme!

Dodajte Komentar