KAVEZ ZA PSA U STANU – DA ILI NE?

KAVEZ ZA PSA U STANU – DA ILI NE?

 

Kada čujemo reč kavez odmah se naježimo, jer nam je prva asocijacija na ovu reč zatočeništvo i patnja. Međutim, ni kavezi danas nisu ono što su nekad bili. Postali su prave pravcate kućice s pet zvezdica.

 

Mnogi stručnjaci i veterinari, naročito u SAD, savetuju da svom psu nabavite jedan udoban kavez u kom će se tokom dana odmarati. Uprkos preporuci stručnjaka, mnogi su i dalje sumnjičavi, pa smo rešili da vam predstavimo sve pozitivne strane ovakvog „odmorišta“ za vašeg psa.

  1. Kavez je zapravo udobno skrovište za vašeg ljubimca, naročito kada želi da spava. Možda ne znate, ali psi imaju urođenu potrebu da se zavuku u jazbinu kada im se prispava, kako bi se na miru odmorili i izbegli da nekoj drugoj životinji budu lovina za ručak ili večeru. Naši psi u domu jesu zaštićeni od predatora i opasnosti, ali ovaj instinkt i dalje je zapisan u njihovoj glavi. Divlji psi na širokim prostranstvima spavaju čak i do 16 sati tokom dana, udobno ušuškani na skrovitom mestu. Zato i naši mezimci vole da se tokom dana (i noći) povuku u udobno skrovište i na miru spavaju, bez bojazni da će ih neko probuditi i uznemiriti. Naročito mala deca koja ih uvek trgnu iz mirnog sna.
  2. Kako odabrati najbolji kavez? Valja znati da možete birati između klasičnog plastičnog transportera i kaveza sa udobnim jastukom za ležanje. Transporter je, logično, bolja varijanta za manje pse, dok je za velike pasmine kavez idealno rešenje. Kada je o njemu reč, nabavite veliki jastuk i možda još nekoliko jastučića za dodatnu udobnost, a nije zgoreg ni da preko kaveza prebacite neku tkaninu ili ćebence, kako biste svom mezimcu obezbedili dodatnu toplotu i skrovitost skloništa. I u transporter  obavezno ubacite mekani jastuk, a intima je zagarantovana s obzirom da je otvoren samo s jedne strane.
  3.  Veličina. Imajte na umu da transporter ili kavez uvek moraju biti dovoljno prostrani da pas u njemu može da stoji, kao i da kada legne ima dovoljno prostora da se ispruži koliko je dug. Udobnost je prioritet.
  4. Kako pas ne bi stvorio odbojnost prema kavezu/transporteru, nikada ga na silu nemojte izvući iz njega niti je dobra ideja da ga u kavez šaljete po kazni. To je njegovo sigurno mesto i ne smete mu stvoriti nikakve loše asocijacije niti osećanja prema njegovoj udobnoj kućici.
  5. Kavez može biti i odličan za dresuru. Naime, kada vam na vrata zakucaju gosti, psa možete zatvoriti ali mu obavezno dajte omiljenu poslasticu ili igračku kojom će se zanimati. Tako će naučiti da ne hita ka vratima, već će sa gostima da se pozdravi kada se raskomote i udobno sednu. Tada psa pustite napolje.
  6. Kako da štene naviknete na kavez ili transporter? Ovo je jedno od najvažnijih pitanja. Najbolji način je da poslasticu li grickalicu ubacite u transporter kada je vaše kučence gladno. Budite uvek blizu njega kako bi shvatio da je transporter ili kavez sigurno mesto. Takođe, ukoliko ne želi odmah da uđe, zatvorite mu činiju s večerom u transporter ili kavez i čekajte da nestrpljivo počne da pronalazi nain da otvori vratanca ili vas lajanjem zamoli da ga pustite. Navikavajte ga postepeno i na zatvaranje vratanaca, a videćete da će vrlo brzo vaše štene baš tamo odlaziti kada želi da spava.

Dodajte Komentar