Uputstvo za pravilno češljanje pasa!

Češljanje je osnovni deo higijene i nege dlake. Dlaka je ogledalo zdravlja i ona mora uvek biti čista, sjajna i sveža. Za razliku od mačaka, psi ne mogu sami da vode računa o svojoj dlaci, pa im je Vaša pomoć neophodna. Psi koji imaju dugu dlaku zahtevaju svakodnevnu negu. Ukoliko ste sigurni da ste četkanje usavršili, onda proces možete prorediti na svaki drugi dan ili namanje 2-3x nedeljno.

Pse treba navikavati na proces češljanja od malena, preporučljivo je početi izmedju šeste i sedme nedelje starosti. Iako štene u tom periodu nema puno dlake, važno je da stekne naviku. Stavite ga u krilo, pomazite ga, dozvolite mu da onjuši četku i češalj, zatim nežno prelazite preko ledja, šapica, stomaka, ušiju i glave. Kada pas malo poraste, navikavajte ga da stoji na nečemu sličnom stolu, kako ne bi imao strah kada prvi put poseti frizera.

Psima sa dugom dlakom je potrevna četka sa metalnim zubcima i češalj ne toliko gust, sa razmacima od 2mm. Krutom četkom laganim tempom prelazite u suprotnim smeru rasta dlake. Nakon ovog postupka, uzmite metalni češalj i postepeno predjite kroz celo krzno, budite pažljivi da ne izgrebete kožu psa. Posebno vodite računa na mesta gde se psi najviše mrse, kao npr. ispod miške, iza ušiju, same uši, unutrašnju deo butina.

Redovnim češljanjem ćete psa osloboditi od stare poddlake i pospešićete rast zdrave i nove dlake.

Ukoliko primetite da pas ima čvorove, nikako nemojte problem rešavati makazama, jer svaki čvor može da se odmrsi, seckanjem možete samo napraviti rupe u krznu. Takodje nikako nemojte čekati sa čvorovima, jer oni svakim danom postaju sve gori za raspetljavanje. Ako čvorove ne možete da uklonite sami, obratite se Vašem frizeru.

Uredan pas

 

Dodajte Komentar