Zašto se pas trese kad uđe u salon za šišanje pasa?

Zašto se pas trese kad uđe u salon za šišanje pasa?

Često se dešava da psi kada dođu kod veterinara ili u salon za šišanje pasa, reaguju uplašeno, kriju se iza nogu vlasnika, odbijaju da ostanu, tresu se itd. Za ovakvu vrstu ponašanja postoji objašnjenje, „psi imaju strah od odvajanja“.

U očima svakog psa, porodica koja ga okružuje je njegov čopor, a u prostoru u kojem živi se oseća sigurno i tu je zaštićen. Kada dođe do situacije da pas mora da ostane sam kod kuće ili na nekom nepoznatom mestu, to možemo definisati kao „separacionu anksioznost“.

Separacionu anksioznost možemo podeliti na dva slučaja. Prvi slučaj je strah od gubitka osobe ili strah od gubitka okoline koja mu pruža osećaj sigurnosti. Drugi slučaj je strah od promene očekivanih okolonosti ili strah od neočekivanog. Sve su ovo normalne pojave kod pasa i mogu se redukovati vremenom uz pažnju vlasnika i osoba koje u datom trenutku ostanu sa psom. Iz tog razloga je bitno da pronađete odgovarajući salon ili veterinarsku ambulantu, kako bi pas znao gde dolazi, zašto je tu došao i skim će ostati. Svaka promena kod psa budi strah iznova.

Psi pokazuju strah drhtanjem tela, lavežom, uriniranjem, cvilenjem, kopanjem ulaznih vrata itd. Ovakvo ponašanje nema veze sa vaspitanjem, već su ovakvi oblici ponašanja pokazatelji straha od razdvajanja. Često kada vlasnik napusti objekat u kom je pas ostao, a druga osoba mu posveti pažnju ili ga uteši nagradicom i maženjem, pas se brzo smiri, pogotovo ukoliko mu je to okruženje i druga osoba poznata.

Nemojte se plašiti i paničiti prilikom takvih situacija, jer će pas to osetiti, pa će se uplašiti još više. Pričajte sa njim, mirnim glasom, recite kako se brzo vraćate, utešite ga, to će mu značiti.

Pokušajte da razumete svog psa i biće lakše i njemu i Vama.

Dodajte Komentar