Sve o kupanju pasa!

Sve o kupanju pasa!

Koju god rasu psa da imate, dal dugodlakog ili kratkodlakog, bitno je sa kupanjem početi još dok su štenci kako bi se što bolje navikli. Kada je pravo vreme za prvo kupanje? Najčešći odgovor je sa dva ipo meseca. Prvo kupanje treba da prođe sa puno strpljenja da se pas ne bi uplašio, jer jedno negativno iskustvo može dovesti do toga da više nikad ne zavoli kupanje. Budite pozitivni i pažljivi, naravno ne zaboravite da nagradite svog psa nakog dobre saradnje.
Iako neki psi možda vole kupanje u reci ili moru, ne znači da će voleti kupanje u kadi pa će Vam biti teško da ga naterate da bude miran.

4 koraka za pravilno kupanje pasa

  1. Pred kupanje dobro očešljati psa!
    Bio Vaš pas dugodlak ili kratkodlak bitno je očetkati ga pred kupanje kako bi odstranili višak prljavštine sa dlake. Kod dugodlakih pasa, četkanje će razmrsiti čvorove i temeljnije ćete ga okupati. Dok kod kratkodlakih pasa četkanje pored toga što uklanja višak prljavštine, takođe skida i mrtvu dlaku.  
  2. Pripremite sve što Vam je potrebno za kupanje!
    Pre nego što ubacite psa u kadu, bitno je da obezbedite sve što Vam je potrebno, nikada ne ostavljajte psa samog u kadi kako bi otišli po nešto što ste zaboravili.
    Ako imate kod kuće najbolje bi bilo da stavite peškir ili nešto gumeno na dno kade kako se pas ne bi klizao. 
    Spremite šampon. Važno je da znate da psi imaju drugačiju pH vrednost od ljudi i zbog toga nikako ne smeju da koriste ljudske šampone. Najbolje je da se posavetujete sa Vašim grumerom koji pas najviše odgovara Vašem psu. Ukoliko ima osetljivu kožu ili se peruta, koristićete sensitive šampon, ukoliko često kupate psa koristićete neki manje agresivan, postoje šamponi za tipove dlake (šampon za oštru dlaku, šampon za bele pse, šampon za padajuću dlaku itd). Takodje u šampone možete dodati kapi za negu dlake. Ukoliko imate dugodlakog ili kovrdžavog psa, potreban Vam je i balzam.
    Odložite mekane peškire sa strane, da psa odma umotate čim ga izvadite iz kade.
  3. Psi se šamponiraju dva puta. Prvi put se skida nakupljena prljavština i masnoća, drugi put se temeljno peru dlaka i koža. Kupajte psa isključivo mlakom vodom. Prvenstveno stavljate šampon na ledja, utrljavate, pa na stomak, nogice, šape, rep i na kraju glavu ali vodite računa da šampon i voda ne uđu u oči i uši. 
    Isperite psa dobro, ukoliko niste sigurno da li je dovoljno, bolje isperite još malo, jer ostatak sapunice na koži može izazvati reakciju kao što su svrab i nadraženost. Ukoliko je potrebno stavite balzam, nek odstoji 5minuta na dlaci i takođe dobro isperite.
  4. Nakog kupanja, psa umotajte u suvi peškir da se dlaka iscedi, posle 5minuta drugim suvim peškirom pokupite preostalu vodu sa psa. Vlažnog psa možete osušiti fenom ali na niskoj temperaturi, zatim ga ponovo očetkajte kako bi dlaka dobila lep sjaj. Najbolje bi bilo da pas ostane u toplom 2h posle kupanja.

Dodajte Komentar