Kako održavati higijenu pasa kod kuće?

Kako održavati higijenu pasa kod kuće?

Psima je potrebno redovno održavanje higijene. Naravno u to spada ćešljanje, kupanje, šišanje, čišćenje ušiju kao i sečenje noktiju, Vaš prijatelj nećee biti srećan ukoliko je neuredan. Ukoliko se zanemari češljanje, čvorovi mogu dovesti do zatezanja kože i svraba jer koža ne diše, takodje može doči i do nepoželnjih bakterija koje mogu da izazovu dermatološke probleme.

Zašto je potrebno redovno voditi psa u salon za šišanje i negu pasa?

Nekada su psi živeli u dvorištu, čuvali su dvorište i kuću dok su drugi psi išli u lov. Na primer, oštrodlaki psi su višak dlake gubili trčanjem po zbunju a danas se to u salonima radi pod tretmanom koji se zove „furminiranje“. Danas kada su psi postali naši ljubimci koji žive u stanu, spavaju u našim krevetima i igraju se sa dečicom, njihova higijena je jako bitna. Sa određenim tretmanima sprečavamo razne zdravstvene probleme.

Da li pas leti mora biti kratko ošišan?

Tačno je da će pas lakše podneti vrućinu ukoliko ima manje dlake na sebi, ali dlaka je takođe tu kako bi ga zaštitila od sunca i vrućine. Kod haskija ili samojeda dlaka služi kao izolator, dok bišoni i maltezeri imaju nežnu kožu pa ih dlaka štiti od sunca. Psa treba šišati da bi lakše podneo vrućinu ali u svemu se treba naći mera, Kraća dlaka je lakša za odžavanje, isto tako je i preglednije videti postojeće parazite. Dlaka psa štiti i zimi i leti, tako da je najbolje da se u određenom trenutku posavetujete sa frizerom koja dužina dlake bi bila poželjna za to godišnje doba.

Šta se dešava sa psima koji nisu redovno negovani i češljani?

U ovom slučaju postoje dve opcije, Jedna je šišanjem mašinicom na skroz kratko što estetski nije najbolje i može leti dovesti do opekotina na koži. Druga je raščešljavanje dlake koja može da traje i satima, jako je bolno za psa i može izazvati crvenilo. Zato je bitno da se pas od malena nauči i navikne na češljanje kako bi se izbegli problemi sa zamršenom dlakom.

Kako da pas zavoli češljanje?

U ovom slučaju je jako bitna upornost, međutim vlasnici brzo odustanu. Na češljanje psa treba navići kroz nagradice i igru, u najradnijem dobu. Češljanje treba da Vam postane rutina kao šetnja i hranjenje.

Šta ako pas ne voli da se češlja ili kupa?

Dosta pasa ne vole češljanje i kupanje iako sam tretman uopšte ne boli. Psa ne treba sklanjati od zvuka usisivača ili fena, već se potrudite da zakačite igračku dok usisavate ili da bacate lopticu dok sušite kosu kako bi Vaš ljubimac taj zvuk povezao sa igrom. Ukoliko pas ne voli vodu, počnite polako od pranja šapica sa postepenim povećavanjem mlaza vode. Voda ne sme biti prehladna, ni prevruća, zapamtite da je psima telesna temperatura viša od ljudske.

Koliko često se pas treba voditi u salon za šišanje i negu pasa?

Kako bi se stekla navika i rutina, najbolje je da se pas vodi jednom mesečno u salon. Tako ste već odradili pola posla i lakše ćete održavati higijenu kod kuće i psu to neće biti stresno.

 

Čist pas je zdrav pas!

Dodajte Komentar