Kako se ponašati kada štenci stižu?

Kako se ponašati kada štenci stižu?

Kao odgovoran vlasnik i budući odgajivač savesno ste se pripremili za taj dan: ženka je redovno vakcinisana, urađen joj je vaginalni bris i po potrebi terapija, spremljen joj je miran kutak u kom će doneti nove živote na koji se već navikla, merite kuji temperaturu par dana u nazad u stanju mirovanja i vodite evidenciju, imate mobilni dežurnog veterinara stalno dostupnog uz sebe a vi ste uzeli slobodan dan.

Prvi znaci da je stenjenje blizu su individualni, ženka može biti nemirna i šetkati se, a može biti sasvim mirna zavučena u neki ćosak ukoliko nije prihvatila kotilicu.

Najvažnije je da budućoj mami obezbedite mir i da joj se nađete „pri ruci“ ako zatreba.

Nekim ženkama temperatura pred štenjenje padne za jedan stepen, nekima ne; neke dahću 24h pre štenjenja, neke ne; neke odbijaju hranu taj dan, neke jedu kao i obično. Ako vidite da stenjenje počinje, nemojte davati kuji više da jede do kraja porođaja, zbog kontrakcija ce povratiti svu hranu a to i vama i njoj oduzima i vreme i koncentraciju.

Ako ste u mogućnosti, i ako ženka baš nikako neće u kotilicu, napravite improvizaciju: mušema i pelene za štence u nekom ćosku i neka se tu šteni. Zlu ne trebalo, veterinar će imati daleko bolji pristup kuji i štencima nego da se lomata preko ograde kotilice, a i vama će ženka u svakom trenutku biti na dohvat ruke.

Kad se štenjenje završi, lako ćete prebaciti štence u kotilicu, ženka neće daleko od njih.

Štenjenje počinje snažnim kontrakcijama, grčenjem stomaka kuje, kao da se napinje da kaki. Posle par kontakcija (može trajati i do pola sata) izlazi beba.

Štene može izaći sa posteljicom ili bez nje. Vodite evidenciju koliko posteljice nije izaslo, značajno ce vam olakšati život kasnije.

Iako se veruje da priroda uglavnom sve uradi sama, u stvarnosti, mlade ili neiskusne kuje mogu da pobegnu od novorođenčeta. U tom slučaju, pustite kuju da se navikne na situaciju, ne primoravajte je i ne gurajte joj štene, već uradite njen deo posla.

Ženka kida posteljicu koju jede, kida pupčanu vrpcu i energicno liže štene dok ono ne prodiše. U slučaju da ona to ne radi, uzmite štene na čist peškir, skinite posteljicu i ponudite je kuji.

Najlakše je da imate pripremljen pean i njime pritisnete pupčanu vrpcu na 4 prsta od stomaka da stane krvotok u njemu. Dok čekate, peškirom istrljajte štene položeno sa glavicom na dole da mu iscuri plodova voda, posebno nosić i usta, a zatim celo štene, dok ne prodiše i počne da cvili.

Sad već možete iseći pupčanu vrpcu iznad peana, skinuti pean i štene kreće svoj samostalni život na ovom svetu. Ne morate ga odmah gurati pod kuju ako ga ona neće, sačekajte kraj štenjenja.

Oko jedenja posteljice postoje različite teorije, neko daje jednu-dve da ženka pojede, neko pola, a neko sve. Ne opterećujte se, ženka posteljicu jede zbog oksitocina koji prouzrokuje kontrakcije i zbog koga se luči mleko, pritom joj daje energije za nastavak štenjenja, ako ženka pojede sve posteljice najgore što će se desiti je da će dobiti proliv sutradan, što nije neki svetski problem.

Ukoliko ženka sama kida pupčanu vrpcu, nadzirite je kako to radi. Ako previše grubo vuče zubima, uzmite joj stene i vi je presecite: pupčane kile kod štenaca nastaju isključivo kao posledica neiskusnih ženka.

Na isti način dočekajte svako sledeće štene: čistim peškirom ili štenećom pelenom.

Već rođene štence obezbedite na toplom i čistom i pustite kuju dok ne završi sa porođajem.

Mala tajna velikog veterinara: na pola stenjenja (odprilike) dati kuji 2 kašike sladoleda od vanile sm smesko1 razmućenog sa toplom vodom. Ne šalim se, sladoled je prepun šećera i mleka, energetska bomba za kujin organizam koji joj vraća nivo glukoze i kalcijuma u krvi.

Ako bilo šta odstupa od normalnog (znaćete, vlasnici uvek znaju) ne paničite, ne uzrujavajte kuju, već pozovite veterinara odmah. Nikada, nikada, nikada nemojte davati kuji injekcije na svoju ruku!

Na kraju štenjenja, ženka će biti vidno mirnija, kontakcije ce trajati još neko vreme u kom je veoma važno da pratite da li je izbacila zaostale posteljice.

Vreme je da joj date štence da sisaju, kuji ponudite hranu i vodu.

Takođe, vreme je da izmerite svako štene i obeležite ga parčetom konca ili vunice u različitim bojama. To je jedini način da pratite rast svakog šteneta pojedinačno.

Dan posle štenjenja obavezno pozovite veterinara da detaljno pregleda kuju, proveri da nije zaostalo neko štene ili posteljica.

Ženka će narednih dana (i do mesec dana od štenjenja) imati iscedak, normalan je boje čokolade, ako je zelenkast to je znak da je ostalo „nešto“ bilo štene bilo posteljica, a to mora napolje i to mora da uradi veterinar.

Prvih 7 dana od štenjenja, kuju hranite kao što ste je hranili u zadnjih 20 dana graviditeta – 3 obroka dnevno „jake“ hrane (ili puppy granule ili spremana hrana bogata mesom i hrskavicama)

Nikada ne uvodite kuji nove namirnice u toku laktacije (dojenja), ni pod razno joj nemojte davati citruse i drugo kiselo voće – proliv štenaca je zagarantovan, a to vam ne treba.

Tih prvih 7 dana ženka će izlaziti napolje samo da piški i kaki i trčaće nazad štencima. Malci će se buditi samo da sisaju i sve preostalo vreme spavaju. Štenci se rađaju slepi i gluvi i što je najvažnije – bez termoregulacije, pa je neophodno štencima obezbediti toplu prostoriju i konstantno održavanje temperature od +25°C.

Ne pregrevajte kuju i štence i nikako ne izlažite štence direktnom izvoru velike toplote – kvarcna grejalica i sl. Najbolje su sijalice koje ce stajati iznad štenaca i kuje i koje će ih grejati. Pratite štence: ako su raštrkani po kotilici znači da im je vruće, ako su skupljeni na jednu gomilu znači da im je hladno.

Sve vreme ženka liže stence i time im podstiče refleks pražnjenja creva i bešike.

Merite štence i pratite kako koje napreduje, ako treba „gurajte“ one slabije da sisaju pre ostalih.

Sedam do deset dana od rođenja kuji je potrebna mnogo veća količina hrane za proizvodnju mleka nego do tada. Štenci mnogo brže rastu i isisaju skoro sve iz kuje. Količina hrane se udvostručuje ili čak utrostručuje, mada odgajivači često ostave kuji hranu u neograničenim količinama, pa ona jede koliko želi i koliko joj treba.

Sa 12-15 dana štenci otvaraju oči i počinju mnogo više da se kreću, istražuju okolinu, počinju prve nespretne igre…

Sa 20 dana štenci dobijaju prvi obrok koji nije majčino mleko. Zapamtite da štenci tada tek uče da jedu, tako da će ti obroci biti u stvari valjanje i gacanje po mleku, a ne jelo, pa im obavezno dajte da sisaju posle obroka. Ženka do tada retko kada ostaje sve vreme sa njima, već ulazi kada oni cvile da su gladni.

Prvi obrok može da bude mlako mleko i malo mlevenog plazma keksa, mora biti retko, a plitka tacnica u kojoj ćete poslužiti. Opcija dva su prethodno potopljene granule u toplom mleku i ispasirane u blenderu. Stavljajte po dva šteneta na tacnicu da bi mogli da ih kontrolišete. Najlakše je da ih pridržavate nežno dok ne nanjuše hranu i počnu da jedu. Gacaće po tacnici, guraće cele nosiće u hranu, biće kao mali prasići posle obroka sm smesko1 To je sve normalno, moraju da nauče.

Obrišite štene ako je mokro i vratite ga u kotilicu, pa nova tura od dva šteneta.

Sutradan od tog obroka vreme je za čišćenje od glista. Zovite veterinara ili kupite odgovarajući preparat. Za to prvo čišćenje preporučuje se pasta a ne tableta, vodite računa o kilaži šteneta.

Posle par dana trebalo bi da su već naučili da jedu samostalno. Vreme je za malo dva puta mlevene, sveže, za ljudsku ishranu namenjene junetine pomešane sa mlakim mlekom. Sad povećavate količinu hrane štencima, a broj obroka već može da bude 3.

Uvek posle obroka puštate kuju da se štenci „zaslade“ i naravno sisaju između. Sa danom uvodjenja prihrane, štencima postavljate činiju u kojoj je uvek dostupna sveža voda. Štenci koji jedu spremanu hranu vodu mogu da ne piju i do 3. i 4. meseca i to ne treba da vas brine, dok štenci koji jedu granule vodu počinju da piju kroz koji dan.

Do 5. nedelje štenci treba da imaju 5 obroka i između sisanje. Sada su oni već veliki štenci koji jedva čekaju da se spuste činije.

Ženka sada luči manje mleka, ali vodite računa da malci sisaju redovno da ne bi doslo do mastitisa. U tom periodu počinje lagano odbijanje štenaca, i lagano vraćanje kuje na stari način ishrane. Ne tovarite je hranom, samo ćete joj napraviti problem.

Najlakši i najbezbolniji način za kuju jeste da preskačete po jedno sisanje, tj ne pustite je kod štenaca to jedno. Posle dva dana preskočite još jedno (vodite računa da ne budu dva vezana).

Videćete i sami kako ima sve manje i manje mleka. Do 7. nedelje štence ste ili potpuno odbili, ili im je ostalo jedno sisanje dnevno.

Sa 7 nedelja štene se vakciniše prvi put protiv zaraznih bolesti, predhodno je još jednom očišćeno od parazita po preporuci vašeg veterinara.

Od 3. do 7. nedelje štene jede ili puppy granulisanu hranu ili spremanu hranu.

Ako spremate hranu štencima, ta hrana, dok ne nauče da žvaću, mora biti mlevena i tečna. Već sa 3,5 – 4 nedelje možete štencima dati velike juneće kosti da se igraju i vežbaju vilične mišiće, hrskavice ili veće komade mesa koje ne mogu da progutaju.

Svaku namirnicu koju budete uvodili posle pirinča i piletine uvodite lagano, pazeći na reakciju štenaca. Povrće, voće, nove vrste mesa, sve. Mlad sir je nezamenjiv izvor kalcijuma, kao i punomasno kozje mleko. Štenci vole da žvaćkaju svežu sargarepu ili jabuku, ponudite im ih slobodno.

Da li ćete kuvati štencima ili im davati termički neobrađenu hranu je vaš izbor, ali meso mora biti za ljudsku upotrebu.

Žitarice daju štencima neophodnu energiju jer u ovom periodu rastu kao iz vode. Mleko i mlečni proizvodu kalcijum. Voće i povrće vitamine. Ne štedite u raznovrsnosti, štenci mnogo lakše jedu u društvu i lakše se privikavaju na nove namirnice, čak i one koje „ne vole“. Olakšajte budućim vlasnicima posao i naučite štence da jedu sve.

Savestan odgajivač će objasniti novom vlasniku sve oko ishrane šteneta, oko plana vakcinacije, čišćenja od glista, čipovanja… Sa pratećom dokumentacijom, naravno.

Samostalni život jos jednog ljubimca koji ce uveseljavati svoje nove ljude tog dana počinje.

Dodajte Komentar