Higijena i ulepšavanje psa – Šta je bitno?

Higijena i ulepšavanje psa – Šta je bitno?

Dobrom gazdi, dobar pas. Ova ljupka izreka je u isti mah i opomena. Nezavisno od pola, uzrasta ili veličine, Vaš pas će uvek zahtevati redovnu negu i potpunu privrženost. Psa morate naučiti da je higijena sinonim zdravlja i dugovečnosti.

Sve što je neophodno za njegov svakodnevni život (povodac, nosiljka, kućica, toaletni pribor, lekovi) treba da je racionalno i brižljivo izabrano. Ubrzo ćete otkriti da Vaš pas voli šetnje i svež vazduh, iskoristite to da putujete s njim, uz praktične savete koje ćemo Vam dati.

Morate znati kako da pomognete svom psu pri parenju, koćenju, manjim bolovima ili različitim neprijatnostima sa kojima se svakodnevno susreće. Trebalo bi da znate kako da postupite u hitnim slučajevima.

HIGIJENA PSA
Pravilna i svakodnevna higijena može sprečiti mnoge zdravstvene probleme (upale, sekreciju iz ušiju i očiju i sl.).

ČETKANJE

Ukoliko želite da očuvate lepotu i sjaj dlake Vašeg psa, morate redovno da ga održavate. Gradske pse je potrebno češće četkati nego seoske, s obzirom da gube dlaku zbog masne prašine sa ulice. Jedno četkanje sedmično će biti dovoljno kod kratkodlakih pasa, a za dugoglake je neophodno da to bude svakodnevno (preporučljivo je, čak, četkanje ponoviti više puta u toku dana kada je period linjanja).

Opadanje dlake se dešava u proleće i jesen ukoliko životinja živi napolju, a četiri ili pet puta godišnje ako je u pitanju gradski pas. Najbolje je da postavite psa na neki sto, ako ima kratku dlaku, koristite grubu četku i pažljivo prođite njome po celom telu, u pravcu rasta dlake (od glave prema repu, od leđa ka trbuhu, ne zaboravljajući na šape).

Malo je više vremena i opreme potrebno za održavanje duge dlake. Neophodno je da imate raščešljivač, češagiju, metalni češalj, četku i kremu za raščešljavanje. Četkanjem ćete ukloniti prljavštinu, čvorove razmrsite rukom, ili isecite makazama; namažite dlaku nekim proizvodom namenjenim za tu upotrebu, reščešljajte dlaku, češagijom uklonite opalu dlaku, i završite češljanjem.

KUPANJE

Koliko ćete često kupati psa, zavisi, pre svega, od načina njegovog života. Ukoliko živi na selu, kupajte ga dva do tri puta godišnje, ukoliko živi u gradu, možete to činiti svaka dva meseca. S obzirom da šamponi koje ljudi koriste mogu izazvati određene alergijske reakcije kod psa, najbolje bi bilo da koristite šampone koji su namenjeni psima.

Da mu se dlaka ne bi ućebala, nastojte da je razmrsite pre nego što pokvasite psa, i zaštitite unutrašnjost ušiju čepovima od vate. Postavite podlogu protiv klizanja na dno kade i tuširajte ga mlakom vodom držeći ručicu tuša uz samo telo.

Počnite od glave i potpuno pokvasite dlaku. Nanesite šampon na glavu psa, pazeći da šampon ne dođe u kontakt sa očima, a zatim pređite na telo i šape. Ukoliko koristite šampon protiv parazita, proverite da li se na pakovanju nalazi broj dozvole za lansiranje proizvoda na tržište, što je garancija njegove neškodljivosti. Poprskajte dlaku psa tim proizvodom i detaljno ga isperite nakon nekoliko minuta (sledite priloženo uputstvo).

Psa ćete osušiti sunđerastim ubrusom, uvek u pravcu rasta dlake da biste sprečili nastajanje čvorova, ili fenom, četkajući ga u isto vreme od korena dlake prema vrhu ako dlaka pada naniže, ili u suprotnom smeru ako je treba podići. Ukoliko Vaš pas ima neku kožnu bolest, nemojte ga kupati pre konsultacije sa veterinarom, s obzirom da se gljivično obolenje prenosi upravo kupanjem. Štene može da se kupa od trećeg meseca, ali ga morate čuvati od prehlade posle kupanja.

OČI
Oči ćete čistiti jednom nedeljno tako što ćete prelaziti po obodu oka vatom natopljenom prokuvanom mlakom vodom ili čajem od kamilice. Ukoliko Vašem psu suze oči (čest slučaj kod patuljastih rasa), trebalo bi ih čistiti svakodnevno. Ako mu oči baš mnogo suze, a pri tom se menja i boja dlake, nemojte odlagati posetu veterinaru.

UŠI
Uši treba redovno posmatrati, posebno opuštene uši, koje su osetljivije na parazite i infekcije. Uklonite dlaku koja zatvara ušni kanal makazama sa zaobljenim vrhom jednom nedeljno. Stavite vatu natopljenu proizvodom namenjenim za tu svrhu i ubrizgajte malu količinu do dna kanala masirajući osnovu uha. Pas će ukloniti višak sekrecije tresući glavom. Potom uho osušite suvom vatom.

ZUBI

Pas nije pošteđen kamenca. Vodite računa o zubima svog psa, s obzirom da kamenac povećava rizik od infekcije desni, a utiče i na ogoljenost zuba. Perite mu zube redovno rastvorom sode bikarbone ili nekom abrazivnom pastom za pse. Možete i polovinom limuna preći unutrašnju i spoljašnju stranu zuba. Ukoliko kamenac nastavi da se javlja uprkos Vašoj nezi, posetite veterinara kako bi ga otklonio.

NOKTI

Ukoliko Vaš pas živi u stanu, treba da mu odsecate nokte, s obzirom da ih ne koristi dovoljno. Imajući u vidu delikatnost tog poduhvata, savetujemo da se uradi specijalnom spravom sa sečivom, koje odseca nokat, umesto što ga gnječi. Obratite pažnju na deo nokta koji je ružičaste boje i secite do tog dela da ne bi došlo do krvarenja.

Ukoliko do krvarenja ipak dođe, zaustavite ga vatom natopljenom deseto-procentnim hidrogenom, ili pomoću hemostatičke olovke. Na crnim noktima, kao reper može se uzeti tangenta koja polazi od osnove jastučića na šapama.

ŠAPE
Da bi se izbeglo stvaranje čvorića, proveravajte jastučiće na šapama, poravnajte dlaku između prstiju. Sprečite stvaranje apcesa redovnim pregledom šapa – proverite da li ima šljunak, trnje ili „popino prase“ između prstiju. Ako živite u gradu, nastojte da često perete šape svom psu, s obzirom da se lako mogu zalepiti žvakaće gume na jastučiće i izazvati nelagodnost, manju upalu ili infekciju.

ANALNE ŽLEZDE
Te žlezde su postavljene na obe strane anusa, i desi se da ponekad oteknu. Pas tada trlja zadnji deo tela o tlo. Podignite mu rep jednom rukom, a drugom uzmite tampon od hidrofilne vate i snažno pritisnite s jedne i s druge strane anusa, i na taj način istisnite višak sekrecije.

LOV NA PARAZITE
Retki su psi koji nemaju društvo buva, krpelja ili nekih drugih vaši. Oslobodićete ga tih neprijatnih drugara pomoću nekih od sledećih sredstava.

ŠAMPON PROTIV PARAZITA
Koristi se prilikom kupanja.

INSEKTICIDNA BOMBA
S obzirom da stvara buku, nisu retki psi koji se boje ove bombe.

INSEKTICIDNI PRAŠAK
Insekticidni prašak na bazi targoka malo je praktičan, zato što mora da prodre duboko u dlaku. Sprečite psa da se liže, i nakon tretmana ga dugo četkajte.

ANTI PARAZITSKA OGRLICA
Sadrži insekticidni proizvod ili akaricid. Efikasno deluje protiv buva, ali manje protiv krpelja i mora se menjati svaka tri meseca. (Postoji i model „specijalna protiv krpelja“).

DEZINFEKCIJA KORPE
Ne zaboravite da dezinfikujete korpu, ili neko mesto gde pas obično leži/spava.

DOTERIVANJE PSA

U prodaji možete naći veliki spektar šampona, losiona i krema za pse – šampone za sve vrste dlake, sve boje krzna, biljna ulja za sjaj dlake, kreme za raščešljavanje ili podizanje dlake, regeneratori prilagođeni teksturi krzna, toaletne vode i sl. Te proizvode možete naći u salonima za doterivanje pasa, u specijalizovanim prodavnicama, u robnim kućama, pa čak i u apotekama.

Doterivanje se primenjuje ukoliko Vaš pas učestvuje na izložbi, pa želite da izgleda u skladu sa pravilima svoje rase. Kriterijumi doterivanja su se menjali tokom godina.

Neke rase zahtevaju češće doterivanje, što je slučaj sa pudlom, kojoj je doterivanje potrebno svaka dva meseca. Oblikovanje i trimovanje je potrebno psima sa grubom dlakom – foks, šnaucer i sl. Ovčarima sa gustom dlakom, bobtejlu ili brieškom ovčaru, ukoliko se redovno četkaju, dovoljne su dve do tri seanse godišnje, kao avganistanskom hrtu čija duga dlaka s vremena na vreme iziskuje brigu stručnjaka.

Profesionalci obučeni za doterivanje pasa raspolažu odgovarajućom opremom (sto na kojem se pas imobilizira u stojećem položaju pomoću remena, frizerske makaze svih veličina za sečenje ili proređivanje dlake, mašinicu za šišanje sa više glava, četke koje su više ili manje čvrste, rukavice za postizanje sjaja, češagije, češljeve i fenove).

Neki koriste sto sa grejanjem ili pak kadu sa bočnim vratima da bi se izbeglo podizanje životinje. Pri doterivanju primenjuje se više metoda: šišanje, striženje, ili epilacija, što se može raditi ručno ili pomoću češljanoža, trimera, ili završno oblikovanje krzna koje se vrši nožem za proređivanje i češljem, čime se psu daje željena linija.

Striženje i trimovanje primenju se kod pasa sa grubom dlakom (terijer, šnaucer, jazavičar sa grubom dlakom). Psi se obično kupaju pre doterivanja. Ta radnja se izbegava kod foksterijera, sem ako je veoma prljav, da mu se ne pokvari dlaka.

ESTETSKA HIRURGIJA

Za određene rase pasa su predviđene neke estetske norme – sečenje ušiju, repa ili poseban način šišanja. Praksa podsecanja ušiju je danas mnogo manje zastupljena nego ranijih godina. Klubovi u Francuskoj to više ne zahtevaju, a u Britaniji i Holandiji je amputacija repa zabranjena, ukoliko se sprovodi zbog estetskih razloga.

Amputacija repa ili kaudektomija se izvodi na štenetu starom 2 do 3 dana, pod lokalnom anestezijom ili, ponekad, i bez anestezije. Zavisno od pasmine, utvrđuje se broj pršljenova koje treba ostaviti. Ova operacija se sprovodi kod flandrijskog govedara, boksera, pudle, kokera, dobermana, oštrodlakog ptičara, belgijskog grifona, irskog terijera, pinčera, šnaucera i jorkširskog psa.

Odsecanje ušiju ili otoktomija se ranije koristila kod pastirskih pasa, goniča ili kod borbenih pasa iz praktičnih razloga. Danas su razlozi za odsecanje ušiju čisto estetske prirode, da bi glava i silueta psa izgledali lepše. Ova intervencija je bolnija i osetljivija od odsecanja repa, te se sprovodi pod opštom anestezijom na štenetu od 2.5 do 5 meseci starosti. Uklanja se jedan deo ušne hrskavice da bi uho bilo uspravno.

Da bi se postigao željeni oblik, neophodno je da veterinar bude veoma vešt i sposoban. Za svaku rasu su estetski zahtevi drugačiji – uho u vidu školjke kod brieškog ovčara, zaoštreno ili „rustično“ kod boserona, lako udubljeno kod boksera, mešovito kod dobermana itd. Žrtve ove mode su i flandrijski govedar, šnaucer i pirinejski ovčar. Dodatni problem koji ovaj zahtev uzrokuje je duga postoperativna nega. Nekad treba ostaviti zavoje nekoliko nedelja ili fiksirati fišbajne.

Odsecanje zadnjeg zarepka se sprovodi kod radnih pasa i kod pojedinih rasa u okviru takmičenja. Ova intervencija je sasvim bezazlena, vrši se bez anestezije, u prvim danima života psa. Primenjuje se kod nemačkog ovčara, belgijskog ovčara, pikarskog ovčara, pudle, jorširskog i ostalih terijera, dobermana, španijela, setera, lovačkih pasa i kratkodlakih ptičara.

Dodajte Komentar