Dresura pasa: 7 najčešćih grešaka

Dresura pasa: 7 najčešćih grešaka

Skoro ste udomili novog psa? I on je divan i sladak sve dok ne počne da vam liže i uništava najomiljenije cipele, koristi tepih u dnevnoj sobi kao sasvim prijatan prostor za obavljanje nužde… A vi ste, u najmanju ruku, jako frustrirani. Evo šta može da vas iznenadi: niste samo vi, i vaš pas je.

Da li ste pomislili da možda vašem novomkućnom ljubimcu šaljete pogrešne i pomešane signale kad pokušate da ga naučite lepom ponašanju? Kada vi i vaš pas budete na istoj talasnoj dužini, tada će sve biti kao pesma. Evo koje greške treba da izbegnete kako vam se dresura ne bi pretvorila u noćnu moru.

Greška br. 1: Zvučite kao pokvarena ploča

„Sedi, sedi, sedi! Neee, sedi!“ Poznato zvuči? Upornost se isplati? Pa ne baš uvek… Možda vam se čini logično da će komanda jednostavno da se ureže u mozak vašeg psa ako je ponavljate do iznemoglosti, a zapravo postižete potpuno suprotan efekat – pas će vas ignorisati.

Savet:

Šetajte ga i družite se sa novim kućnim ljubimcem svaki dan. Ne držite ga u ilegali, već upoznajte psa sa novim ljudima, mestima, stvarima. Pozitivno će uticati na njegovo građenje karaktera, ali i na vaš odnos sa njim. Obavezno nagradite psa kad se ponaša dobro i šaljite dobru energiju.

Greška br. 2: Vičete

Ako vas neko ne razume, nebitno je da li govorite glasnije i pretećim tonom ili ne. Taj neko vas i dalje neće razumeti. Jasno je da treniranje psa može da bude stresno, ali vikom na njega možete samo da ga zbunite i prepadnete.

Savet:

Kada osetite da gubite kontrolu i da počinjete da vičete na psa, udahnite duboko, zaustavite se i pokušajte da vaš ton bude konstantno stabilan i autoritativan. Ne vičite.

Greška br. 3: Zbunjujete psa

Vaš pas je nedozvoljeno skočio na krevet, a vi izgovarate u dahu: „Ne! Siđi! Dole!“ Hm, pa šta od ova tri? Ako istovremeno koristite više različitih reči koje se odnose na istu komandu ili neprestano menjate gestove rukom koji prate tu komandu, usporićete proces dresure psa, jer ga zbunjujete.

Savet:

Koristite stalno istu reč i gest rukom za određenu komandu. Takođe, svi iz kuće treba toga da se pridržavaju. Na primer, kada hoćete da naučite psa komandu Sedi koristite ili uperen prst ili puckanje prstima ili držite dlan iznad njegove glave. Nikako sva tri.

dresura2Greška br. 4: Vaše nagrade su dosadne

Kada pokušavate psa da izdresirate, morate voditi računa o nagradama. Ako su mu dosadne i ništa posebno privlačne, pas se neće truditi dovoljno. 1000 ili 10.000 dinara? Velika je razlika, zar ne?

Savet:

Izaberite visokokvalitetne, niskokalorične poslastice ili igračku kojom će vaš pas biti oduševljen. Videćete koliko će proces dresure biti lakši i brži.

Greška br. 5: Niste idealan spoj

Psi nisu univerzalna kategorija, neke rase pasa će vam više odgovarati i vašem načinu života, neke ne. Ako je odnos vas i vašeg psa stalna borba, možda niste izabrali pravog druga.

Savet:

Pre nego što dovedete novog ljubimca kući, saznajte osnovne karakteristike rase za koju ste zainteresovani. Ako ste radoholik i malo vremena provodite kući ili ne volite baš puno da ste napolju, za vas onda nisu aktivne rase, kao što je australijski ovčar, border koli ili dalmatinac.

Greška br. 6: Zanemarujete uticaj promene okoline

Ako trenirate vašeg psa u kući, nemojte očekivati isti procenat uspešnosti napolju. Drugačije okruženje, drugačije reakcije.

Savet:

Naoružajte se strpljenjem i budite spremni da ponavljate istu lekciju sa vašim psom nekoliko puta. Psi nisu dobri u procesu generalizacije, pa svaka promena lokacije traži da ga učite ponovo.

Greška br. 7: Ne znate starost vašeg psa

Velike rase i male rase od jedne godine starosti značajno se razlikuju u mentalnom pogledu i stepenu zrelosti. Velike rase sporije sazrevaju, pa se ne čudite ako se period odrastanja vašeg psa produži više nego što ste očekivali.

Savet:

Ne forsirajte vašeg ljubimca više nego što treba. Psu treba vreme da nauči. Dozvolite mu da bude malo i pas, da se igra, šeta, uživa.

Dodajte Komentar