Priprema psa za izložbu

Priprema psa za izložbu

Kod pripreme izložbenih pasa bitno je započeti učenje već dok je štene. Na svakoj izložbi pas mora biti savršeno uređen, imati manire bez mana te pokazati potpunu poslušnost. Osim navedenoga, pas mora biti u potpunosti zdrav, veseo i ne sme pokazivati znakove uznemirenosti, a u grupi / društvu ljudi i drugih pasa, kao i kod kuće, mora se dobro i primereno ponašati.

Za početak, obezbedite Vašem psu kvalitetnu ishranu, po potrebi vitaminsko – mineralne dodatke ishrani i redovne veterinarske kontrole zdravlja (preventivnu vakcinaciju, dehelmintizaciju i zaštita od spoljašnjih parazita – prisustvo buva na psu znači diskvalifikaciju psa na izložbi tako da treba voditi računa o redovnoj i najboljoj zaštiti). Što se tiče učenja poslušnosti, ono treba započeti gotovo odmah po dolasku u Vaš dom. Možete mu dozvoliti nekoliko nedelja upoznavanja novog načina života te je učiti sami.

Medjutim najbolje bi bilo obratiti se stručnim dreserima, koje uče pse osnovama poslušnosti, ali i vlasnike kako se treba odnositi prema psu. Takođe, možete se raspitati o školama koje imaju više iskustava sa izložbenim psima kako bi otpočetka bili pripremljeni za pokazivanje na izložbama.

Psa morate od ranih dana navikavati na različite zvukove (različite jačine i intenziteta) vodeći je na razna mesta kada god stignete, a kod kuće slobodno zapljeskajte rzukama kada uradi nešto što ste hteli kako bi se naučila na pljeskanje publike na izložbi. Ako ste u mogućnosti, postavite improvizovani izložbeni krug kod i što više vežbajte nastup kako bi što manje bio nervozan na dan izložbe. Radite sa njim kada god imate slobodnog vremena, nekada su potrebni meseci pa čak i godine da se postigne savršenstvo.Izgled je takođe važan na izložbama.

Ukoliko se ne želite sami oprobati u uređivanju Vašeg psa, najbolje se obratiti kvalifikovanim i kvalitetnim salonima za uređivanje pasa. Pre izložbe dobro proučite pravila i odredbe koje zahteva ta izložba, nemojte zaboraviti dokumente Vašeg psa, dobro je uredite, umereno nahranite i svakako sa sobom ponesite njegove omiljene poslastice. Ako ne pobedi iz prvog pokušaja, ne očajavajte, vežbajte i družite se sa Vašim ljubimcem i svakako ga odvedite na sledeću izložbu.

Dodajte Komentar